Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Travnjaci II


Priprema zemljišta za sjetvu, ujedno je i fizički najnaporniji dio priče s podizanjem travnjaka. Dobro je što ga moramo odraditi prvog u nizu radnji. Još onako odmorni, nadobudni možemo ne samo kopati, nego brda premještati.
Dobra priprema posteljice, nosivog sloja, ili supstrata za sjetvu najvažniji je ulog u dobar travnjak. Već tu se moramo zapitati kako namjeravamo koristiti travnjak. Kod sportskih travnjaka koji će biti u korištenju intenzivno gaženi, supstrat mora sadržavati velik postotak (do 80%) pijeska da bi se osigurala njegova dobra procjednost i spriječilo duže zadržavanje vode na travnjaku. Naravno da će taj travnjak trebati intenzivnije i češće zalijevati pa sportski tereni moraju biti opremljeni dobrim sustavima zalijevanja. Ukasni parkovni travnjaci i vrtne zelene površine siju se u supstrat s manje pijeska, običnu "plodnu" zemlju koja se ili zatekne na mjestu postavljanja travnjaka ili se dovozi s deponija. Kod ovog posljednjeg, kad se dovozi s deponije trebalo bi paziti da to ipak bude oranična zemlja nekog površinskog kopa na kojem po mogućnosti nije prethodno rasao kukuruz pretjerano prskan herbicidima. Ako na gradilište dobijemo "zemlju" nepoznatog porijekla, svakako savjetujem barem osnovnu analizu.
Kod podizanja travnjaka na gradilištu gdje je upravo završila gradnja i građevinari pritisnuti rokovima pobjegli s njega kao da je ratno stanje predlažem da najprije s terena pokupite sve odbačene čavle i provjerite da vam nisu kod "završnog čišćenja" odbačene betonske gromade i daske i hrpe šljunka samo prekrili s nešto zamlje i šute. Oni to vole napraviti kao podlogu za dovoz zemlje. To nije dobra podloga. Šutu treba svu maknuti. Na tako očišćen teren bacite trećinu mineralnog gnojiv koje ste pripremili za travnjak i onda razastrite plodnu zemlju.
Ako pak imate sreće i travnjak podižete na dobroj vrtnoj zemlji procedura je sasvim drugačija. Najčešće ćete imati posla s zakorovljenom podlogom koju najprije treba očistiti od korova. Pirika, kupina, kopriva i slak zahtijevaju energičnu kemijsku akciju totalnim sistemičnim herbicidima i tu nema pogovora. Ali ako imate posla s jednogodišnjim korovima kao što je loboda, kostrva ili ambrozija uništite ih mehanički, prekopavanjem ili frezanjem na 10-15 cm dubine ako je tlo pjeskovito i nije zgaženo. Ako je tlo glinasto ili zgaženo trebat ćete ga dublje prekopati (štihati) ili preorati ... a onda će vam ostati grude na površini, to je dosta teško kvalitetno razbiti i usitniti. Predlažem da finu obradu napravite čim se grude počnu malo prosušivati, inače ćete sve daljnje poslove morati odgoditi do prve kiše ili čak do proljeća. Barem ćete imati izgovor zašto su stali radovi.
Gnojidba ide paralelno s pripremom tla za sjetvu. Dobro je gnojivo unjeti (ufrezati, prekopati ili zagrabljati) u tlo što ravnomjernije u cijeli profil u kojem se razvija korijen trave (10-15 cm). Najjednostavnije je razbacati gnojivo dio prije, a dio nakon grube pripreme zemljišta i onda kod finog usitnjavanja sve to lijepo izmješati. Nakon fine pripreme zemlja bi trbala biti finomrvičaste strukture, nikako praškasta. Zato nemojte biti previše revni u mahanju grabljama. Polako, nek ostane poneka grudica, ona će se lijepo razmočiti, raspasti i spriječiti stvaranje pokorice.


Pogledajte ili kupite Trava Green Garden Iva
Pogledajte ili kupite Trava Green Garden Lovro
Pogledajte ili kupite Trava Green Garden Lucija


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software