Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Travnjaci


Dobar travnjak se može podići na nekoliko različitih načina. Najrašireniji način je sjetva sjemena. Sjetva može biti obična, suha ili hidrosjetva. Hidrosjetva je način sjetve travnog sjemena pomiješanog s vodom u kojoj je otopljen i poseban gel koji štiti sjeme, lijepi ga za tlo i poboljšava njegovo klijanje. Ovaj način nije naročito skup ali zahtijeva poseban uređaj. Primjenjuje za najčešće za zatravljivanje pokosa i škarpa uz ceste. Relativno luksuzan način podizanja travnjaka postavljanjem gotovog travnog busena pruža nam lijep zeleni travnjak odmah nakon postavljanja. Na tom se travnjaku već nakon 10-15 dana iza postavljanja može igrati nogomet. Koko je taj način podizanja zelenog tepiha i prilično skup, njega mogu koristiti bogatiji nogometni klubovi. Trava se može i saditi, istina kod nas se to ne koristi kao ni u ostatku starog kontinenta. U SAD se dijelovi travnog izbojka (stoloni, rizomi) sade na razmak 15-30 cm te se nakon toga izboji sami dalje šire stvarajuči naposlijetku travnati pokrivač.
Kako mi obični međimurski vrtlari priznajemo samo rad, znoj i suze, a vremena za čekanje imamo na pretek, obična suha sjetva trave je za nas zakon.
Rujan bi kod nas mogao biti (i do sad je bio) najbolji mjesec za sjetvu trave. Ove godine on te svoje sklonosti još nije pokazao(jer je suh i vruć), ali to ne znači da uskoro neće početi kiše iz dana u dan. Kišica sipi, vrijeme još toplo, a travica se zeleni. Inače, u knjigama piše da se trava u kontinentalnom dijelu Hrvatske sije sredinom proljeća ili krajem ljeta (početkom jeseni). Uvijek glasam za početak jeseni. Razlozi su tu mnogi. Proljeće kod nas traje jako kratko, tako da ako sijemo u travnju, mlada trava relativno slabo razvijenog korijena u suho i vruće razdoblje ulazi nedovoljno očvrsnula. U proljetno-ranoljetnom razdoblju nicanje korova je ubrzano a porast nevjerojatan, tako da nam i korovi smetaju u ostvarenju našeg engleskog sna. U jesen je situacija obrnuta, strahovati trebamo samo od preranih mrazeva i smrzni – odmrzni izdizanja tla pod mladom travom. Jedan dobar lagani valjak rješava te probleme prilično dobro.
Kako god odlučili, ili ćete sijati sad ili u proljeće, da bi travnjak bio lijep i dugotrajan morate se njegovom podizanju ozbiljno posvetiti. To "ozbiljno" ne znači da ćete biti mrgudno zamišljeni, već samo posvećeni poslu oko trava.
Prvo ćemo podizanje travnjaka podijeliti na nekoliko dijelova. Tako će nam ovaj zahtjevan pothvat biti prihvatljiviji.
Priprema zemljišta i gnojidba
Izbor sjemena i sjetva
Njega nakon nicanja


Pogledajte ili kupite Trava Valentin Sport
Pogledajte ili kupite Trava Valentin Shadow
Pogledajte ili kupite Trava Valentin Sunny


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software