Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Bonsai III


Gotovi bonsai-i su skupe igračke. Zato se mi vrtlari, željni igre s prirodom, snalazimo na sve moguće načine. Možemo kupiti mlađi primjerak koji nije tako skup, a možemo ga i sami uzgojiti. Početi se može od sjetve sjemena ili ukorijenjavanja reznica (što je vrlo dugi put) ili se mogu neke prikladne biljke iz rasadnika prenjeti u posudu. Neki takve biljke pogodne da se iz njih oblikuje bonsai nazivaju pro-bonsai. Kako mi god zvali te početne, poluproizvode, savjetujem da ih ne kradete iz šume ili drugih prirodnih staništa. Puno je biljaka i zakonom zaštičeno, ali i ne gledajući samo s te strane, one su obično nikle tamo gdje jesu s nekom svrhom. Ako im tamo gdje jesu prijeti uništenje iz nekog drugog razloga (gradilišta, ceste...), onda imate i moj blagoslov da ih prenesete u posudu i umjetnički oblikujete.
S obzirom na vrstu biljke iz koje se bonsai uzgaja, odnosno ovisno o uvjetima koje ona traži, bonsai-je možemo podijeliti na sobne i vanjske. Sobni se bonsi uzgaja iz tropskog i suptropskog bilja koje bi da zimi ostane vani, sigurno smrzlo. Inače i oni "vanjski" koji se uzgajaju iz autohtonog, vani rastućeg bilja vole da ih se zimi zaštiti, ali nikako se ne smiju unositi u kuću na duže vrijeme, jer to za njih nisu normalni uvjeti. Pitat ćete kako onda zaštititi? Svakako moraju biti smješteni na mjestu gdje nema jakih udara vjetra ili propuha. Mogu se djelomično natkriti, može im se samo posuda s korijenom zamotati u prozračnu tkaninu ili ukopati u koru ili slamu.
Ljetno pak je vrijeme za bonsaie, koji imaju malo zemlje oko korijena, opasno zbog pregrijavanja i isušivanja. Ako se bonsai previše prosuši, onda nije dovoljno jednokratno obično zalijevanje, nego posudu s biljkom treba potopiti u vodu i ocijediti višak.


Pogledajte ili kupite Topiary pinusa
Pogledajte ili kupite Topiary buksusa manji
Pogledajte ili kupite Topiary tise veći


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software