Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Bonsai II


Jedna od bitnih karakteristika bonsaia je i da je skup. Nije čudno, tamo, što su ga nekad u Kini smjeli imati samo oni plave krvi. Ekonomisti bi rekli da je skup jer ima puno dodane vrijednosti. Oko njega se treba godinama raditi, razmišljati, stvarati... u kriznim vremenima potrošačkog kapitalizma to svakako ima vrijednost – za neke. Običan naš, međimurski vrtlar, teško da ima na računu za neki 50-togodišnji primjerak, ali ima dosta volje I predanosti da nabavi neki mlađi ili da ga čak uzgoji sam.
Bon-sai se sastoji od biljke i posude, rekosmo prošli put. To bi značilo da u vrtu posađena i oblikovana biljka ne bi bila bonsai? Tako nekako. Bonsai vam je strogo pravilima određena umjetnost. Iako stabalca bonsaia oponašaju prirodu (najčešće stara, vjetrom i vremenom šibana stabla) ne može tu svašta proči.
Postoje različiti stilovi izrade ovih umjetnina. Meni se osobno najviše sviđa takozvani literarni (književnički) stil, čija silueta podsječa na kineski znak z književnika. Uspravna stabalca mogu biti u formalnom i neformalnom stilu. Ako je stabalce jače nagnuto onda je to vjetrometni, ili je kaskadni ili polukaskadni stil. Stabla se mogu saditi i kao grupe i šumice, kao drvo na stijeni i drvo vidljivog korijenja... Ima toga podosta, “literati” su napravili cijele enciklopedije. Mi nećemo biti tako opširni. Kao pravi vrtlari od zadatka, mi ćemo se pitati: u čemu je tu caka? Caka je u tome da se stalnim podrezivanjem korijenja i nadzemnog dijela biljke koje bi inače u normalnim uvjetima narasle 10, 20 ili 30 m drže na 50, 100 ili 150 cm. Moglo bi se to shvatiti i kao maltretiranje, ali su te biljke u sasvim dobroj kondiciji, moraju biti zdrave i dobro njegovane. To je onda u redu.


Pogledajte ili kupite Topiary tise veći
Pogledajte ili kupite Topiary probonsai Variegata
Pogledajte ili kupite Topiary probonsai Salicifolia


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software