Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Tri palme na otoku sreće


Kad je ljeto nek je Ljeto. Uz ovakve ljetne ugođaje idu priče o oleandrima, agavama i palmama. Ovo zadnje je simbol oaze. Tako kad netko spomene oazu u pustinji zamislimo neko zelenje i u njemu kraj male vodice tri palme. Tu bi se ožednjeli i dehidrirani putnici kroz pustinju trebali skloniti i nači hlada. Ne znam baš, ali iz ove naše vruče i vručije perspektive hladovina palme mi se čini nekako slabašna. Nama je hladovina hrasta sasvim u redu, tako da palme nećemo saditi za hlad već za ugođaj. Mi kontinentalci volimo taj "štih" što nam ga pruža i sam pogled na palmu, nek je i mala, i nek je u tegli ali samo da je ima. Mislim da su i u raju rasle palme.
Palme su porodica drvenastih jednosupnica. Botanički su sličnije travama nego bukvi, oleandru ili cikasu. U palme spada oko 220 rodova s više od 3000 vrsta. Za lakša snalaženje u toj šumi možemo ih podijeliti na palme s perastim listovima i palme s lepezastim listovima. To su biljke uglavnom uspravnog stabla koje na vrhu nosi skupinu velikih razdijeljenih listova. Cvjetovi su im obično neugledni, sitni, češće jednospolni, skupljeni u racemozne cvatove. Razmnožavaju se uglavnom sjemenom. Ponik od svježeg sjemena pojavljuje se obično nakon 3-4 mjeseci. Mlada biljka u prve dvije godine života ima lišće naborane ali cjelovite plojke. Pravo lišće razvija se tek u trećoj godini života.
Palme su prirodno rasprostranjene u tropskim i suptropskim krajevima. Osobito su bogato zastupljene u flori jugoistočne Azije, Južne Amerike i pacifičkih otoka. U Evropi je samonikla, i to u mediteranskom području, samo mala žumara (Chamaerops humilis). To je palma lepezastog lišća na dugim, oštro bodljikavim peteljkama. Tamnosmeđi plodovi sabrani su u grozdove koji vise. Visina stabla, veličina ploda, boja listova, i bodljikavost često znatno variraju pa je poznat niz varijeteta ove vrste. Kod nas je proširena po obalnom dijelu i tu dobro podnosi zimske temperature.
Često se traži zbog vrlo jednostavnog uzgoja kanarska datulja (Phoenix canariensis), vazdazelena, uspravna palma snažna debla. Perasti povijeni listovi dugi su do 5 m kad je stablo potpuno izraslo postiže visinu 15 – 18 m, a širina krošnje joj je 10 m. Bez brige u vašem loncu neče izrasti tako velika.
U svom zavičaju večina palmi ima veliku gospodarsku važnost (kokos, datulja, rafija, ratan). Kod nas se uzgajaju isključivo za ukras. Ni jedna palma ne podnosi zimu pa ih sadimo u posude i zimi sklanjamo na zaštićena mjesta.
I kad na more odete, voli Vas IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software