Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Agave su opake ali su i lijepe


Opasnost očito čovjeka koliko plaši toliko i privlači. Može se reći da puno ljudi "voli" kaktusne bodljikavce. Tamo su bodlje male. Što pak reći za agavu, nego da je opaka, a ipak je stoljećima stanovnik najuređenijih ljudskih vrtnih prostora.
Agave su rod vazdazelenih sukulentnih višegodišnjih biljaka s oštro nazubljenim listovima koji sadrže mliječni sok. Jedna od osnovnih karakteristika agave u vegetativnoj fazi su opake bodlje na vrhu lista. Male vrste su do 30 centimetara visoke i cvatu za 5 - 10 godina, veće vrste pak su visine do 5 metara i cvatu nakon 20-40 godina i potom odumru. Zanimljiva je to, i ne tako rijetka, pojava u prirodi da živo biće odumre nakon što da svoj doprinos nastavku roda svoga. Ova "naša" agava je negdje na sredini.
Američka agava ( Agave americana) kad potpuno izraste ima listove duge 1,5 do 2 metra, ušiljene u opake oštre vršne trnove. Cvjetno stablo koje se pojavljuje nakon 20-30 godina visoko je do 8 m i nosi guste cvatove bijelih do žućkastih cvjetova.
Voli plodna, a zahtijeva dobro ocjedita tla. Onda i vi svojega “pikača” stavite na takvo mjesto, a u loncu mu kod presadnje osigurajte dobru drenažu. Sve agave traže vrlo sunčano stanište. Agava je na mraz vrlo osjetljiva i ne podnosi temperature ispod 5 stupnja C. Zato agavu u svom vrtu međimurskom možete imati samo u loncu, da je možete zimi skloniti na sigurno.
Čovjek i ne mora biti neki osobiti poznavatelj bilja da bi poznao agavu i njenu bodljikavu eleganciju lisne rozete, ali pogled na njeno raskošno cvjetno stablo mnoge iznenadi i rijetke ostavi ravnodušnim. Mogli bismo reći za cvatnju agave: jednom u životu ali raskošno. Netko je rekao: "Bolje izgorjeti nego izblijediti". Agava ga je sigurno čula, jeste li i Vi?
Pozdrav, vrtoljupci!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software