Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Ljeto i oleandri


Nerium oleander, kako je oleandru stručno ime, zimzeleni je grm rasprostranjen u južnuj Evropi, sjevernoj Africi, i Maloj Aziji. Mediteranska je biljka ali se već dugo koristi kao dekor uz stepeništa ili terase i u našim kontinentalnim vrtovima. Posađen je u posude da se može zimi unositi u zaštićene i grijane prostore jer je minimalna temperatura koju podnosi -8 stupnjeva. Oleandru je na +30 taman dobro. Ljeti ga treba obilno zalijevati i prihranjivati, a u hladnom dijelu godine malo ili nikako.
Svi su dijelovi oleandra otrovni. Držite dalje od djece. U kori i lišću sadrži otrovne glikozide kao što su neriin, oleandrin, nerianthin i druge strahote koje se iskorištavaju kao otrovi i kao lijekovi. Uvijek je to tako, važno je s koje strane gledamo.
Oleandar je srednje visoki do visoki cvjetni grm. Izrazito snažnog porasta, tamo gdje mu uvjeti odgovaraju. Lišće ove biljke pršljenasto je raspoređeno, sa 3, rjeđe 4 lista na kratkoj peteljci u svakom pršljenu. Ono je kožasto, tamnozeleno, cjelovita ruba, suličasto, do 18 cm dugo i 3-3,5 cm široko. Vazdazeleno. Cvjetovi su u vršnim paštitastim cvatovima, blago slatkastog mirisa. Čaška je petodijelna, vjenčić ružičast, žut, bijel ili crven sa 2-4 trepavičaste ljuske u grlu. Cvate od lipnja do rujna. Kod zalijevanja ga nemojte polijevati po cvijetu, to nikako ne voli. Cvatnja je vrlo bogata.
Dobro mu je bilo koje prosječno dobro vrtno tlo, alo morabiti dobro ocjedno. Dobro uspijeva samo na sunčanom mjestu. Najniža temperatura koju može podnjeti je -8 stupnjeva, i to samo ako se postepeno pripremi na to.
Često se sadi u vrtovima i parkovima kao soliter, ili široka cvjetna neformalna živica posebo uz mediteranske promenade i šetnice. Na kontinentu se sadi u posude, da se može zimi unijeti u zaštićeni prostor. Orezivanje je potrebno. Kod tog treba odstraniti slabe ili oštećene izbojke i prorijediti grm na prihvatljivih 5-7 glavnih izbojaka. OPREZ: Svi su dijelovi oleandra otrovni.
Ako ste bezvoljni ovih sparnih ljetnih večeri, mirisi oleandra na terasi pobudit će nostalgiju i vratit vam želju za trajanjem i putovanjem. Samo nemojte pretjerati, pa da svi odjednom odete u toplije krajeve.

Pozdrav, vrtoljupci!


Pogledajte ili kupite Oleandar


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software