Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Orhideje


Orhideja je smatrana rijetkim i dragocjenim cvijetom draguljem, neobično fascinira sve ljubitelje biljaka. U 19. je stoljeću vladalo nezamislivo oduševljenje tropskim orhidejama koje su neki pustolovi tražili, stavljajući vlastiti život u opasnost, u najopsnijim dijelovima džungle. Kolekcionari su doslovno gubili bogatstva da zadovolje svoju strast, dajući mnogo novca za rijetke vrste koje su teško cvjetale, čak i u najljepšim staklenicima viktorijanskog doba.
Danas su zahvaljujući iskušanim tehnikama koje dopuštaju razmnožavanje orhideja in vitro, one postale dostupne svima. Metode uzgoja su se istančale, stare ideje su nestale brišući sliku nedostupnog cvijeta obožavanog u zagušljivom i vlažnom toplom stakleniku. Birajući primjerke i radeći brojna križanja vrtlari su uspjeli dobiti generacije čvršćih i osobito cvjetonosnijih orhideja koje rastu u našim interijerima bez potrebe za ekstravagantnom njegom. Tako cijele godine nalazimo u našim vrtnim centrima sve veću ponudu orhideja koje nas očiravaju svojim bogatstvom i dugim cvjetanjem. Iznimna biljka za poklon, orhideja nije ništa izgubila na svojem ponosu. Još uvijek predstavlja izniman cvijet koji oduševljava bezbrojem svojih boja i iznenađuje svojim gotovo životinjskim, ponekad pomalo uznemiravajućim oblikom svojeg cvijeta.
Sa svoje 22 000 vrsta, obitelj orhideja je danas smatrana najbogatijom i najraznovrsnijom obitelji biljnog svijeta. A budući da velik broj orhideja rado prihvaća križanje, podvrste neprestano nastaju, na naše veliko zadovoljstvo. Ovako velik broj vrsta može zbuniti i prave poznavatelje, zato mi ne budite tužni ako ne pogodite od prve razliku između Phalenopsisa i Cymbidiuma ili neke još egzotičnije orhideje.

Vrtlari i botaničari su birali primjerke biljaka i radili na križanjima kako bi dobili čvršće orhideje bujnijeg i učestalijeg cvata. Isto tako radili su na životnim uvjetima potrebnim orhidejama kako bi smanjili potrebu za visokom vlagom i temperaturom. Tako ove biljke više nisu zahtjevna egzotika. Zanimljivo je da broj hibrida neprestalno raste jer su orhideje biljke koje rado prihvaćaju križanje. Najviša cijena postignuta za orhideju je USD 202,000 te je najskuplji Cymbidium kultiviran od strane Shenzhen Nongke Grupe iz Kine, koja inače intenzivno radi na znanstvenim istraživanjima u agrokulturi. Paphiopedilum Godefroyae Joe Volcano je prodan za USD 30,000 dok je Paphiopedilum Dollgoldi (Rothchildianum "The King" x americaum "Yellow Lantern") postigao cijenu od USD 500. Ljudi su gubili živote zbog orhideja a kolekcionari ostavljaju bogatstva da zadovolje sakupljačke strasti. Od prvog uvoza sa Bahama u Veliku Britaniju u 18 stoljeću pa do danas, ove se biljke uzgajaju zbog visoke cijene.
Danas su Hawaii glavni svjetski centar komercijalnog uzgoja orhideja. Ne se sekirati, za nas ih proizvode naši susjedi slovenci i cijene su im više nego umjerene.

Pozdravljaju Vas iz IVE!


Pogledajte ili kupite Substral gnojivo za orhideje


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software