Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Sukulenti - uzgoj


Kod uzgoja sveg bilja najvažnija je zemlja, supstrat u kojem raste.
Kakav supstrat trebaju sukulente? Idealno tlo za kaktuse ( a i ostale sukulente ) je dovoljno propusno i zračno, da kaktusi ne gnjile. Kao dio supstrata koriste se kremen i neki silikati jer zbog svoje neutralne reakcije ne utječu na pH supstrata. Najčešće se upotrebljava posebni supstrat za sukulente koji se može nabaviti u većim trgovačkim centrima ili smjesa treseta i komposta s dodatkom 30-70 posto finog šljunka. Tako eheverije ( Echeverai ) ne vole vapnenac i bolje im odgovara supstrat temeljen na tresetu. Neke druge sukulente vole vapnenasti supstrat i treba im dodati odgovarajuću količinu vapnenaca ( kaktusi iz rodova Lophophora, Glandulicactus, Ariocarpus, Astrophvtum, Epithelantha, Escobaria, Pediocactus, Roseocactus, Sclerocactus ).
Kad nabavimo supstrat prelazimo na izbor posude. Palastika ili glina? Plastični lonci su jeftiniji, lakši, lako se održavaju i zahtijevaju manje zalijevanje biljaka. Glineni lonci pružaju veću stabilnost visokim biljkama i pomažu ublažavanju efekta prekomjernog zalijevanja, ali njihova težina zahtijeva čvrstu podlogu. Većini sukulenata ( naročito kaktusima ) zbog plitkog korijenja više odgovaraju plitke, tanjuraste posude nego standardni lonci. Tako njihovo korijenje ne obolijeva zbog dugotrajnog zadržavanja vlage. Sukulentima gomoljasta korijenja više odgovaraju standardni lonci.
Pravilna se presadnja sukulenata odvija ovako: uspravni se primjerci najbolje presađuju u posude čiji je promjer pola visine biljke; lonac treba biti dublji. Okrugli se primjerci presađuju u barem 8 cm veće posude u prmjeru nego što je sama biljka. Da biste izbjegli oštećivanje biljaka, kod presadnje koristite savijeni novinski papir ili jutu. Koliko često presađivati? Zapravo svake godine, naročito ako upotrebljavate kupovne supstrate iz kojih biljke brzo " potroše " hranjive tvari i ako se radi o mladim biljkama. Uostalom, tako možete prekontrolirati izgled i zdravlje korijenja na kojima se javljaju različite bolesti. Veće biljke presađujemo svake dvije godine ili rijeđe, ovisno o veličini biljke i o strukturi njezina supstrata. Kod presadnje vrebaju različite opasnosti-osim bodlja kod kaktusa treba osobito paziti na otrovan sok mlječika. On može prouzročiti čak i kratkotrajnu sljepoću ako dospije u oći ili teške alergične reakcije kože. Zato, oprez. Tako poznata Tirukalijeva mlječika ( Euphorbia tirucallii ) nije prikladna za uzgoj u kući , nadohvat male djece, koja istražuju svijet oko sebe i stavljaju u usta i na lice.
Sukulentima treba što više svjetlosti, pa ih držite na južnom ili jugoistočnom prozoru u stanu. Hladno klijalište ili hladni staklenik za njih su idealni. Ali budite oprezni. U rano proljeće biljke treba zasjenjivati tjedan-dva da bi se prilagodile na jako svijetlo nakon zimskog perioda, a ako se radi o mladim i osjetljivim biljkama, period zasjenjivanja traje i dulje.
Pozdravi iz IVE!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software