Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Sukulenti


Nekako ovako, s nastupom ljeta, uvijek okrećemo glavu prema biljkama koje su bar malo otpornije na sušu. Sasvim je prirodno da, kad nam zalijevanje počinje ići na živce, prokušamo neke načine kako da ga smanjimo. Uzgoj sukulenata je tad pravi izbor.
Kad se spomenu sukulenti, većina ljudi pomisli na kaktuse ( Cactaceae ). No, kaktusi su samo jedna od biljnih porodica koju ubrajamo u veliku skupinu skulenata, dakle biljaka koje u svojim stabljikama ili listovima mogu čuvati velike količine vode za preživljavanje u nepovoljnim uvjetima života. Tu ubrajamo i biljke iz porodice agave ( Agavaceae ),ljiljana (Liliaceae ), tustika (Crassulaceae ), glavočika ( Asteraceae ), mlječika (Euphorbiaceae ), čupavica ( Aizoaceae ), svilenca ( Asclepiadaceae ) itd. Kaktusi su velika i vrstama bogata biljna porodica. Njegova je domovina američki kontinent i njegove pustinje i polupustinje na jugu SAD-a, u Meksiku i u području Anda u Južnoj Americi. Većinom su to stjenovite pustinje, u kojima se i za najžešćih suša pod kamenjem i u stjenovitim pukotinama ipak nađe nešto vode, a do nje biljke dolaze i noćnom rosom. U tim krajevima tijekom godine nema pravog vlažnog perioda. Oborine su vrlo rijetke, katkad ih nema i više godina. Većina bi biljaka u takvim uvjetima vrlo brzo osušila, no sukulente preživljavaju zahvaljujući svojim zadebljanim stabljikama u kojima mogu pohraniti vodu potrebnu za život. Većina ostalih sukulenata, za razliku od kaktusa, pohranjuje vodu u dvojim zadebljanim listovima. Tako ćemo u Srednjoj i Južnoj Americi naći mnoge predstavnike porodice tustika poput rodova Echeveria i Sema. Neke od žednjaka ( Sedum ) i čuvarkuća ( Sempervivum ) nalazimo i u našoj hrvatskoj flori. Naročito su pak ljepe afričke sukulente vrlo neobičnih oblika i lijepih, raskošnih cvjetova poput različitih predstavnika "živog kamena" ( Lithops ), tustika ( Crassula ) te Ceropegia i Stapelia.
Sve mesnatice (sukulente) traže skromne uvjete života i obično se lako uzgajaju. Ljeti se mogu iznijeti u vrt ili na balkon ( mlade je biljke bolje staviti u sjenu ili poslusjenu). Prezimljavaju na hladnijem i suhom mjestu zaštićene od mraza i niskih temperatura. Ljeti ih treba umjereno zalijevati, a zimi mnogo manje ( osim ako ih držite u toplijem prostoru ). Ovi uvjeti su općeniti uvjeti uzgoja ovih skromnih biljaka, no svaki ljubitelj zapravo treba pronaći svoj način, jer on ovisi o prostoru u kojem uzgaja svoje biljke i o mogućnostima tog prostora.
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software