Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Zalijevate li pravilno?


Zalijevanje je jedna od neizostavnih radnji u sušnim ljetnim mjesecima. No istinskim zaljubljenicima u vrt zalijevanje neće predstavljati nikakav teret, već će u njemu uživati u jutrima ili predvečerjima. Ipak, svakodnevno zalijevanje ne znači i pravilno i dobro zalijevanje. Ponekad se blagim orošavanjem biljkama može nanijeti više štete nego koristi.
Vjerojatno je svima poznato da se biljke ne smiju zalijevati tijekom dana kada sunce najjače prži. Tada, naime, na lišću zaostaju kapljice vode koje pod jakim sunčevim zrakama mogu izazvati palež listova. Zato je najbolje zalijevati uvečer, kada je tlo hladnije pa je i isparivanje vode manje. Travnjak treba zalijevati ujutro jer večernjim zalijevanjem trava preko noći ostaje vlažna, a time je i pojačana opasnost od razvoja mnogih biljnih bolesti. Treba izbjegavati i zalijevanje za jaka vjetra jer se tada tlo izrazito brzo suši.

Kako zalijevati

Sigurno ste čitali da je uvijek bolje zalijevati rijeđe većim količinama vode, nego češće, a manje. Ponovit ćemo to i ovog puta. Naime, rjeđim zalijevanjem velikim količinama vode ona dopire do dubljih slojeva, čime je omogućeno dublje zakorjenjivanje biljke. Površinskim zalijevanjem korijenje se razvija pri površini i time je izloženije suncu, a nije zanemarivo što je u takvim uvjetima pojačan rast korova. Jednostavno je odrediti količinu vode kojom treba zaliti da bi ona doprla u dubinu. Uvijek računajte kako je potrebno 10 litara vode po četvornom metru da bi se namočio sloj deblji od 10 cm. Dakle, nije svejedno zalijevate li ljetnivu, ružu ili jorgovan.

Malčiranje štedi vodu

Da bi gospodarenje vodom bilo što ekonomičnije, dobro je tlo oko biljaka malčirati. Upotrebljavate li prirodne materijale- koru drveta, borove iglice ili slamu- sloj malča ne bi smio biti manji od 4, ali ni deblji od 8 cm. Neki će se možda odlučiti i za sintetske materijale ( razne folije ), koje će također biti dobar " čuvar " vode, no neće biti tako ukrasne kao, primjerice, kora drveta. U svakom slučaju, malčirane površine treba manje zalijevati, a na njima će rasti i znatno manje korova.

Pozdravljaju Vas iz vrtnog centra IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software