Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Drenek u kuhinji


ČAJ PROTIV PROLJEVA
Osušena kora drijena (5 - 10 grama) kuha se 5 minuta u dva decilitra vode. Ostavi se da odstoji 20 minuta, a zatim procijedi i, nezaslađeno, pije tri puta dnevno po jedna šalica poslije jela. Tako se pripravlja dobar čaj protiv proljeva.
Na isti način kuha se i čaj od osušenih plodova drijena. Pekmez, slatko, kompot i, naročito, sok od zrelih drenjina jedna su od najboljih prirodnih poslastica, a istodobno su i lijek koji svatko rado uzima. Naše (pra)bake cijenile su vrijednost i korisnost drenjula pa su ih često brale i od njih priređivale slatku zimnicu koja je, ujedno, bila i dobra kućna (prirodna) priručna ljekarna. Danas je drijen gotovo zaboravljen. Rijetko se bere i koristi.

RAKIJA PROTIV PROLJEVA I GROZNICE
Stariji ljudi znaju da je rakija u kojoj se moče plodovi drijena (na jednu litru jače rakije stavi se 10 dekagrama zrelih plodova drijena) dobro sredstvo protiv bolesti crijeva, odnosno čitavog probavnog sustava, posebno kod proljeva i groznice. To su sigurno pripravljali (i trošili) naši djedovi da bake ne bi prigovarale zbog tolike rakije.
PROTIV CRIJEVNIH TEGOBA
Kad djeca imaju proljev, pomoći će im pekmez, slatko ili gust sirup od zrelih plodova drijena. U tijeku dana treba više puta uzimati po čajnu ili jušnu žlicu (ovisno o uzrastu), slatkog, pekmeza ili sirupa od drenjula. Odraslima će pekmez ili drijenov sirup, također, pomoći kod proljeva ili lakših crijevnih tegoba.

SLATKO OD DRENEKA
Pripremite 1,5 kilogram šećera i kilogram posve zrelih plodova dreneka. Plodove dreneka operite i izvadite im koštice. U 4 decilitra vode kuhajte 1,5 kilogram šečera sve dok ne dobijete gust sirup. Zatim u sirup stavite plodove dreneka i sve kuhajte 20 do 30 minuta. Kad je slatko kuhano, skinite ga s vatre, očistite pjenu, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite u posudi 24 sata. Nakon toga, tako dobijeno slatko spremite u čiste manje staklenke, zatvorite celofanom i držite na hladnom i suhom mjestu.

ŽELE OD DRENEKA
Plodovi dreneka se operu i kuhaju (ne vadeći koštice) oko 30 do 40 minuta, odnosno sve dok ne postanu posve mekane. Nakon toga se protisnu kroz sito, a sok se još jednom procijedi kroz gazu. Na svaku litru tako dobijenog soka doda se 75 dekagrama šećera te kuha, na laganoj vatri, do želiranja.

SIRUP OD DRENEKA
Plodovi dreneka se operu i, nakon vađenja koštica, dobro zgnječe.
Na svaki kilogram očišćenih plodova doda se litra hladne vode i dva dekagrama vinske kiseline te ostavi na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga smjesa se procijedi kroz gazu ili sito s plastičnom mrežicom te na svaku litru soka doda 35 dekagrama šećera, uz lagano miješanje da se šećer rastopi. Sirup od dreneka treba stajati još 24 sata u većoj staklenci. Povremeno ga se promiješa, a zatim se sprema u staklene boce od pola ili jedne litre, dobro začepljene plutenim čepom. Pripravljanjem sirupa od dreneka hladnim načinom sačuva se, osim boje i mirisa, i dio ljekovitih sastojaka. Vinska (ili limunska) kiselina i šećer čuvaju sirup od kvarenja. Stajanjem se manji dio šećera (oko 1,5%) pretvara u alkohol, koji također čuva sirup od kvarenja.

Drenek je naša autohtona biljka, prilagođen je uvjetima naše klime i večine naših tala (osim jako kiselih). Istina nije samo naša autohtona biljka, ima ga skoro po cijeloj Evropi i zapadnoj Aziji. Želite čuti sva Hrvatska imena koja nosi?

drenek, dren, drenič, drenj, drenjina, drenovina, drien, drienak crljeni, drijen, drijenak, drinika, drinina, drinja, drinovina, drjen, drn, tvrdi drijen ...
nek mi je oprošteno ako ispustih koje ime.

Nije to neki uvozni cmizdravac. Drenek se razvijao zajedno s našim pretcima, biljke su se rađale, rasle i plodonosile tu na ovim prostorima, pijući vodu iz našeg podzemlja i prerađujući našu međimursku zemlju... možda je to to, ta povijest i trajanje nasuprot tibetanskim i ostalim vunderbiljkama. Mi dijelimo iste početne atome. Drenek nije zahtjevan i bit će Vam dobar i lijep i koristan za malo maženja i paženja.


Pogledajte ili kupite Drijenak, drenek
Pogledajte ili kupite Drijen, drenek


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software