Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Drenek


Drenek (Cornus mas L.) je jedna izuzetno samozatajna i skromna biljka. Uložih dosta kreativnog napora u razmišljanje kako da ga istaknem u odnosu prema mnogim stranjskim laktašima koji imaju jako puno C vitamina i koji su jako dobri za vaše zdravlje jer ih njima morate puno platiti. U našem natjecateljskom potrošačkom kapitalizmu skromnost nije vrlina, ali možda u nekim kozmičkim razmjerima ona to ipak jeste. Drenek prirodno živi u šumama kao donji i srednij sloj malog drveča ili večeg grmlja. Nikad se ne nameče kao lider. Ne pokušava ispasti veči zaklanjajuči Sunce drugima. Ta biljka ne sudjeluje u sveopčoj borbi i trci na kratke staze. Ona je jednostavno tu i ide dalje kao šetač na duge pruge. Sve češče čitamo o tome kako je pobjeda jedino vrijedna nastojanja. Užitak je, u sveopčoj strci i jurnjavi za što skupljim autom i što boljom frizurom, sresti nešto što ne postoji na taj način.
Drenek je veći grm ili manje stablo koje sporo raste i dostiže visinu do 6 (rijetko do 8 m) i debljinu do 0,5 m ako mu dozvolimo da traje preko 100 godina . Cvate vrlo rano, na kraju zime, prije listanja, četveročlanim žutim cvjetovima skupljenim u štitaste cvatove. Iz tih se cvjetova u kolovozu ili rujnu razviju jestivi crveni plodovi bogati vitaminima. Plodovi su mu nalik na male, dugoljaste, crvene, kisele trešnje.To je taj vočni dio priče. Stvar je u tome da su ti plodovi savršenog okusa ali samo kad su potpuno zreli i ne dugo nakon toga. Ova vas biljka mami da je obilazite svakog dana i tražite zrele plodove. Jako zanimljivo i korisno. Učite jezik bilja i gomilate vitamine u svom tijelu. Dobra kombinacija.
Drijen je dugovječno drvo koje živi i do 200 godina. Poznato je da je drenovina tvrdo, teško i jako žilavo drvo od kojega se izrađuju razne drške za alatke i pokučstvo, pa nije čudo da se u narodu često kaže da je netko zdrav ko drijen. Kora se skida s dvogodišnjih grana. Drenovina je česta sirovina za izradu stolica i drvenih dijelova za drške raznih poljoprivrednih alatki i drvenih dijelova strojeva. Konzerviranje drijena u slanoj vodi opisuje i Dioskurid, a Hipokrat ga preporučuje za liječenje proljeva.

Grane su mu ponešto dlakave, zelenkaste ili sivkaste. Listovi su nasuprotni, jajoliki, jako zašiljeni i nazubljeni, odozdo su svjetliji. Žuti cvjetići drijena izrastaju na dugim peteljkama, čineći jednostavne štitce, pravilni su i četveročlani. Javljaju se prije listanja, već u ožujku, naročito kad je toplije vrijeme. Plod je crvena, duguljasta koštunica, kiselkastog, ugodnog okusa. Raste gotovo svuda, ali ponajviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma, u zajednici s drugim grmljem i šibljem. U ljekarničke svrhe, kao pomočno ljekovito sredstvo, od drijena se koriste samo plodovi i, rjeđe, kora. Cvjetovi i listovi drijena ne koriste se ni u kakvom obliku. Iako cvijet drijena cvate več u ožujku, njegovi plodovi sazrijevaju tek na kraju ljeta I u jesen. Obično se beru kad su posve sazreli, od rujna (ili kolovoza) do studenoga. Međutim, i nezreli plodovi drijena ljekoviti su. Kiselkasta, još nesazrela bobica drijena (lako čemo je prepoznati po tome što skuplja usta kad je pregrizemo) upotrebljava se protiv proljeva, odljeva krvi, katara crijeva i drugih grozničavih stanja zbog bolesti probavnog sustava.
Plod drijena i kora, priređeni kao čaj, liječe bolesti crijeva. Naročito dobro pomažu kod proljeva i groznice. Od posve zrelih plodova drijena pripremaju se pekmez, slatko, vočni sok i vino.
U ljekoviti sadržaj drijena spadaju šećer, sluz, smola, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina, te od 50 do 100mg vitamina C.Pogledajte ili kupite Drijenak, drenek
Pogledajte ili kupite Drijen, drenek


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software