Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Afrička ljubičica Saintpaulia


Saintpaulia ili afrička ljubičica je cvijet bez mirisa, ime je dobila zbog izvorne tamnoljubičaste boje. Ljubičica se javlja u niz boja, ružičastoj, bijeloj, crvenoj te nekoliko pastelnih boja, a postoje i dupli varijeteti. Bijela ljubica će tokom nekog vremena na rubovima latica početi mijenjati boju u izvornu tamnoljubičastu.
Ljubičica je veoma popularna i nije teška za uzgoj. Uz malo pažnje cvjetat će tokom cijele godine. Obavezno odstranjujte ocvale cvijetove, jer time ćete je potaknuti na cvjetanje. Potrebno joj je svijetlo mjesto bez direktnog sunca. Ljubičica ne voli propuh pa pripazite na mjesto gdje ju postavljate. Ne voli baš prostore gdje se koristi plin. Voli vlagu pa je zalijevajte ali ne dopustite da voda ostane u podlošku. Izlijte višak vode, a nije loše postaviti sitne kamenčiće u podložak kako ne bi bila konstantno u vodi. Više voli zalijevanje u podložak i svakako pripazite da joj ne močite listove. Ova voli - ne voli igra je kod biljaka uvijek jako simpatična, svede se na to da vi morate voljeti nju (biljku). I to Vam toplo preporučam, bez obzira što nikad niste sigurni koliko ona voli vas.
Lako se razmnožava pomoću lista s peteljkom. U proljeće peteljku lista stavite u vodu ili zemlju. Ljubičica nema duboki korjen pa ju je dobro posaditi u pliću posudu. Presadite je svaku drugu godinu ili kad vidite da joj listovi počinju biti sve manji.
Ako imate ljubičicu koja duže vrijeme nije cvjetala, pokušajte je potaknuti tako da smanjite zalijevanje. To bi trebalo izazvati razvoj mnogo cvjetnih pupova. Ova preporuka ne znači da je potpuno isušite, vi razbojnici svemirske nintendo generacije, samo malo, malo manje zalijevajte.

Pozdravi iz IVE!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software