Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Zemljani radovi prije sadnje


Čim dublje napredujemo u ovu 2011. godinu proljeće je sve dalje. Jednostavno više ne znam čime tješiti sve neutješne ljubitelje toplijeg dijela godine. Valentinovo je bilo i prošlo, netko je dobio crvene čizmice od traženja kolača po vrtu (ako je itko!?) a netko se samo grlio i ljubio. Toga sa grljenjem i ljubljenjem izgleda nije bilo dovoljno, jer bi inače vrijeme bilo ljepše.
Kopanje jama za sadnju posao je koji sad možemo samo zamišljati. Čisto je to fizikaljenje koje je dobra zamjena za teretanu. Nema puno filozofiranja. Ali i to treba znati. Najsigurnije je taj posao opisati ovako: "Iskop jame dimenzija 100x100x100cm s rahljenjem stijenki i dna jame. Odvoz iskopanog materijala na primjerenu deponiju i dovoz kvalitetne humusne zemlje za sadnju." Ova veličina rupe podrazumjeva da se za svako drvo iskopa jedan kubik (1m3) zemlje. Za dva drveta je to jedna pristojna traktorska prikolica. Naravno da su mogući kompromisi. Za manje drveće se kopaju manje rupe (80x80 ili 60x60), za veče veče. Kad se sadi drvo koje ima korjensku grudu promjera 1,20 metra, jasno je da rupa mora biti veča. U dobrom, ne previše gaženom vrtnom tlu ne trba mijenjati zemlju nego se sadi u postojeću. Ako je tlo pjeskovite teksture može se dodati gline, u teška glinasta tla dodajte nešto pijeska. Organske materijale dodajemo i u jedna i u druga tla za popravak strukture. Struktura se može popravljati i raznim sintetičkim kondicionerima, ali to više nije dio hobi- vrtlarenja.
Briga o kemiji tla počinje analizom u laboratoriju. Za podizanje profesionalnih nasada to se već radi rutinski. Provjerava se pH (stupanj kiselosti), sadržaj osnovnih hranjivih elemenata i mikroelemenata i stupanj njihove pristupačnosti. Za voćnjake je jako važan i sadržaj toksičnih tvari u tlu. Važan pokazatelj plodnosti tla je i sadržaj i oblik organske tvari - humus. Za manje vrtove još se uvijek rijetko rade ove skupe kemijske analize. Obično se na kemijski sastav tla i vode misli tek kad se pojave neki problemi. Na primjer, kad se jave kloroze lišča ili neke biljke ne rastu kako smo očekivali. S tlom, zemlištem se kod manjih vrtova postupa kao s nekom univerzelnom, pretpostavljenom konstantom. To u Međimurju može biti vrlo loše jer su nam tla većim dijelom aluvijalne neplavine razne starosti. To su tla vrlo šarolikog sastava jer su Mura i Drava u različitim razdobljima i iz različitih krajeva donosile vrlo različite supstrate koji su danas vrlo različita tla. Tako na malim udaljenostima pH tla može varirati od kiselog do neutralnog ili čak lužnatog. I onda se čudimo što u nekom vrtu primjena vapna može biti vrlo korisna, a u samo nekoliko kilometara udaljenom, drugom vrtu, čak štetna.
Reći ćete da vaša baka nije imala laboratorij za određivnje kemijskog sastava tla a vrt joj je bio kao iz snova. Točno. Samo što je vaša baka s tim vrtom živjela. Tu se rodila, u njemu se igrala kao dijete i s njim dočekala starost. Učila je od svog djeda i majke, učila je metodama pokušaja i pogrešaka, i ruku na srce, nije uzgajala rododendrone u Međimurju.
Pozdravi iz Vrtnog centra IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software