Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Bromelije


Postoje dvije vrste bromelija: epifitne i terestične .
Epifitne bromelije rastu na stablima ili stijenju. One imaju kratak i slabo razvijen korijenov sustav, a svu potrebnu hranu dobivaju uglavnom iz zraka. Među najljepše bromelije ubrajamo epifite kao što je Aechmea fasciata ili srebrna vaza. Prirodna postojbina im je američka džungla gdje obitavaju na drveču zajedno sa orhidejama . Zanimljiv je stoga uzgoj u obliku stabla bromelija. Odaberu se biljke sa oblikovanom sredinom rozete, izvade se iz posude, korijenje se umota u vlažnu mahovinu i pričvrsti na granu. Najraširenija vrsta zračne bromelije je Tillandsia usneoides poznata i kao španjolska mahovina. Ona doslovce živi od zraka. Ima oblik vlakana koja vise sa grana drveća, a prirodno obitavaju u toplim područjima Amerike. Prodaje se pričvršćena na koralje, školjke , naplavljeno drvo i slično. Listovi koji se nalaze oko cvjetova mogu mijenjati boju pa je tako biljka zanimljiva duže vrijeme , dok sami cvjetovi traju nekoliko dana.
Epifitne ili zračne bromelije trebaju umjerenu temperaturu, svjetlo mjesto bez izravnog sunca . Ne pretjerujte sa zalijevanjem, ali lijevak mora biti napunjen vodom i to najbolje odstajalom vodom ili kišnicom. Ljeti rosite listove i prihranjujte preko lisne površine.
Terestične bromelije su one koje rastu u zemlji. Najpoznatije su Cryptanthus, Neoregelia i jedna od najčeščih vrsta, Ananas. Postoje mnoge podvrste Ananasa, i vrlo su popularne kao sobne biljke. Visina biljaka se kreće od 10 do 180 cm. Presađuju se svake druge godine u relativno male tegle uz osiguranu dobru drenažu. Ljeti se biljke mogu iznijeti van na mjesto zaklonjeno od direktnih sunčevih zraka. Prihranjuju se blagim tekućim hranjivom. Lisne uši, kukci i crveni pauci rado se pogoste dijelovima ovih biljaka, zato treba redovito pregledavati i po potrebi tretirati odgovarajućim insekticidom.
I na kraju ne zaboravite: bromelije su biljke koje žive od zraka, vode i vaše ljubavi .


Voli vas, Vaša IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software