Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Sobne biljke


Da je list osnovni organ u kojem biljke pretvaraju svjetlosnu energiju sunca u kemijsku energiju organskih spojeva to znaju svi moji vrtoljupci. Zato se mnogi zbune kad se susretnu s podjelom sobnih biljaka na lisnate biljke, cvjetne i biljke s plodovima. Ta je podjela zaista malo čudna. Pa i biljke s cvjetovima imaju lišće, a i lisnate biljke kad tad procvatu. Većina biljaka u našem vrtu i kući spada u više biljke koje se razmnožavaju sjemenom. Sjeme nastaje u cvijetu, a donosi se u plodu. Ova podjela se odnosi na prevladavajuče karakteristike neke biljke u toku njenog životnog ciklusa i više je komercijalna nego botanička.
Mnogo je sobnog bilja čije je osnovno estetsko obilježje baš lišće. Zovemo ih " lisnatim biljkama", a ipak nas mnogo tih biljaka očarava i drugim bojama, a ne samo zelenom. Čini se da tropsko sunce magično djeluje na lišće koje blijedi u različitim nijansama žute boje pod žarkim zrakama naše zvijezde ili crveni od zadovoljstva pod njenim vrućim milovanjima. Neke se sramežljive biljke ukrašuju nježnim tonovima ružičaste, dok prijateljice sjene gledaju kako im lišće postaje intezivnije i dobiva grimiznu boju što katkad graniči sa crnom.
Birajući najneobičnije maštarije, dajući prednost najodvažnijim kontrastima, vrtlari stalno proširuju izbor "lisnatih biljaka" sa sve više i više sofisticiranim lišćem.
U ukrašavanju domova, biljka zelenog lišća će dominirati, jer utjelovljuje mir i odmor. Ako mene pitate, zelena boja je sasvim u redu. Najefikasnija fotosinteza takvih potpuno zelenih listova osigurava hranu za biljke i kisik za nas – životinje. Mi smo životinje? Da po fiziologiji, a čini se da se i filozofijom koristimo životinjskom, ponekad, poneki.
Šareno lišće donosi veselu notu koja pridonosi ugođaju uz prednost veće dugovječnosti od bilo koje cvjetnice. Zato što svaka cvjetnica, kako god dugo cvala, jednom odcvate i onda joj opet ostane samo lišće.
Ukopane u očitoj nepomičnosti, biljke koriste bogatu domišljatost da oplođivanje uspije. Orhideja će se prerušiti u insekta, prepustit će se simuliranom parenju pri čemu će životinja nehotice postati svodnik. Kontakt dug nekoliko sekundi, čak i običan dodir, dovoljni su da sićušna zrnca peludi s dlakavog zatka bumbara ili pčele zalijepe za tučak orhideje.
Neki će cvjetovi kaktusa čekati noć da bi procvjetali i neodoljivo privukli šišmiše koji će ih oploditi. Mirisi nisu stvoreni da gode našim osjetilima, već da privuku točno određene insekte koji će postati suučesnici u razmnožavanju biljaka koje obilaze. Naravno da mi ljudi preferiramo ono cijeće čiji miris nam godi. To nam nitko neće zamjeriti.
Čak i ako se složen i zastario kodeks govora cvijeća gubi iz našeg sjećanja, cvijet uvijek izražava ljepotu, blagost, privrženost, nježnost i ljubav. Poklonjen živi cvijet, rascvjetan u svom loncu dodat će cvijetu još jaču simboličnu vrijednost i jamstvo većeg užitka i velikog podijeljenog veselja.
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software