Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Tulipanovac - Liriodendron tulipifera


Jeli vam rečeno da će doći? Uvijek dolazi. Proljeće smo čekali i dočekali. Vaš je vrt oduševljen. Lakše se diše. Bit će još zime? Neka, sad smo udahnuli dovoljno sunca da čvrsti kao stijene podnesemo sve udarce.
Priča o tulipanovcu po mjeri je vremena. Lijep, snažan, otporan i voli život. Ne prigovara.
Liriodendron je rod listopadnog drveća iz porodice Magnoliaceae. Ima samo dvije vrste: Liriodendron tulipifera porijeklom iz Sjeverne Amerike i Liriodendron chinense porijeklom iz Kine i Vijetnama.
Tulipanovac je ime dobio po dekorativnim listovima nalik na instrument liru i cvjetovima koji nalikuju na tulipan. Ova biljka zahtijeva puno prostora pa nije preporučjiva za područja sa limitiranim prostorom. Sadi se pojedinačno a odlična je i za drvorede. Raste brzo i pravi odličnu hladovinu svojim velikim listovima.
Kod nas se najčešće sadi Liriodendron tulipifera. Ovo bujno listopadno stablo, porijeklom iz Sjeverne Amerike, naraste do 25 m visine. Piramidalnog je oblika u mladosti a kasnije nepravilnog. Ima intenzivno zelene listove do oko 20 cm dužine, urezanih rubova koji svojim oblikom podsječaju na javor ili platanu, ali su mnogo ljepši. Nekako su kožastiji i živahniji. Listovi na jesen, prije opadanja, poprimaju žute nijanse. Drvo će cvasti, nakon otprilike 8 godina, prekrasnim žutim cvijetovima koji nalikuju cvjetovima tulipana. Nemojte očekivati baš prave tulipane, bar ne onako intenzivno uočljive, jer su u to vrijeme već listovi potpuno razvijeni pa prekrivaju cvijet. Cvate u svibnju ili lipnju. Nakon cvatnje na drvu ostaju čahurasti plodovi koji se zadržavaju kroz zimu. Raste relativno brzo. Korjenov sustav je slabo razgranat. Preferira duboka, vlažna, ocjedita i plodna tla, blago kisele reakcije. Ali ovo posljednje nije nužno. Najbolji mu je sunčani položaj, a može i polusjena. Podnosi gradsko zagađenje. Stariji primjerci dobro podose zimu, a mlađe bi biljke bilo dobro zaštititi. Ne voli duže sušne periode i vruća područja. Tu mu možete pomoći zalijevanjem. I opet ću naglasiti da se drveće zalijeva rjeđe ali većim količinama vode. Ono malo vode što vi zalijete travu u podnožju sadnice tulipanovca njemu nije ni za "oblizat usne". Tulipanovac i svako drugo drvo ima dubok korijen, i zalijevanjem treba navlažiti barem sloj od 60 cm dubine. Ovo se odnosi i ne novoposađene biljke, na njih najviše.
Više o zalijevanju kad za to dođe vrijeme. Vole Vas u vrtnom centru IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software