Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Njega sobnih biljaka


Utorak između dva praznika, pravo je vrijeme da se ne radi ništa. Ako vas baš ne tjeraju da radite, možete ovaj utorak posvetiti sebi. No dobro, ne samo sebi, onako sebično, baš sebi, nego svima oko sebe. Eto zelene su biljke oko vas u dosta nezgodnom položaju. Sad nekako uz sve nedaće koje ih prate u vašem stanu imaju i najmanje svejtla u odnosu na ostale dijelove godine. Zato uklonite prašinu s njihovih listova da svjetlo bude u učinkovitijem kontaktu s njihovim klorofilom.
Gledam u vrt...nije da se ne može i tu nešto raditi, ali je svakako korisnije posvetiti se sobnim biljkama. Vaši zeleni ljubimci zatvoreni po labirintima vaših stanova izloženi su nedaćama poput suhog i pregrijanog zraka, osjetne razlike između dnevne i noćne temperature, pretjeranog zalijevanja te nedostatka svjetlosti i katkada hladnoga propuha.
Za sve sobno bilje se vrlo često upotrebljava jedan uopčeni naziv "cvijeće", makar puno tih biljaka nikad ne vidimo da cvatu. U stvari, obzirom da je većina tih biljka iz grupe sjemenjača-cvjetnica, one u svom prirodnom okruženju cvatu – da bi mogle proizvesti sjeme i razmnožiti se, ali u našem stanu im to baš ne ide. Večina je sobnog bilja porijeklom iz tropskih, toplih krajeva pa naše sobe nisu baš ono što one imaju u svojoj postojbini.
Kao posljedica suhoga zraka može doći do sušenja lisnih vrhova, najprije u nježnih biljaka čiji su listovi vrlo tanki. Nastala šteta ne može se popraviti, ali svakodnevnim orošavanjem biljaka može se spriječiti daljnje sušenje. Da bi se poboljšao estetski dojam, osušene vrhove treba odrezati, ali ne tako da se škarama zadre u zdravo tkivo, nego se ostavi tanka granica suhoga.
Često se događa da početnici (iako to Vi svakako niste) pretjeruju sa zalijevanjem misleći kako je svako žućenje ili smeđenje listova znak da je biljka žedna. Posljedica je pretvaranje komposta u razmočenu masu u kojoj nema mjesta za zrak, koji je, jednako kao i voda , od životne vlažnosti za biljku. Kada i kako zaliti najbolje ćete odrediti promatranjem površine supstrata, i to jednom tjedno zimi. Suha i prašnjava površina znak je da treba zaliti. Još je bolje gurnuti prst centimetar i pol do dva duboko u supstrat, pa ako je na toj dubini zemlja suha, zalijte.
Sobne biljke vole tuširanje kao i ljudi. Voda odstranjuje nakupljenu prašinu, tragove kamenca i ostale nečistoće. Da bi nakon ovoga zahvata kada ostala čista, stavite lonac s biljkom u najlonsku vrećicu i vežite oko donjeg dijela stabljike. A onda pustite lagani mlaz ne previše hladne ali niti pretople vode. Kako volim ovaj opis optimalne kombinacije! Ovim načinom vrlo se uspješno čiste veći ili sitniji čvrsti listovi glatke površine kao što je aralija, kaladij, kroton, kordilina, zmajevac, difenbahija, šeflera, fikusi i druge, tako zvane lisnate sobne biljke. Nemojte da to napravite orhideji ili afričkoj ljubičici.
I eto, ako vam je bilo dosadno do sad, sad Vam neće biti. Kad pospremite sav rusvaj koji ste napravili, zaslužili ste odmor. Pozdravi iz IVE!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software