Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Smreke


Ako mene pitate nije morala još doći ta bijela gospođa. Mogli bi mi Božić i bez nje dočekivati.
Mi možemo (samo kad hoćemo) svašta dobra napraviti. Tako se sad nećemo ljutiti na Svetog Nikolu što nam je donio zimu. Nije ju on donio. Ona je došla s njim. Ali nama to izađe na isto. Okrenimo tugu na veselje i veselimo se praznicima pred nama. Tako. Advent je. Nek je u nama i izvan nas. Popravak, nek ga je više u nama nego izvan nas.
Obično smo Vam u ovo doba godine pričali o tome da li kitimo bor, ili jelu ili smreku. Te kakve iglice ima jela te kakve češere bor i kako raste smreka. A vi ste samo htjeli svog cmreka. Uz to Vam se uvijek cendra da okitite biljku posađenu u teglu, da je možete kasnije posaditi u vrt. Jela, smreka, bor vazdazelene četinjače iz porodice borovki. Razlikuji se međusobno bitno po izgledu iglica i donekle po obliku rasta. Jela i smreka imaju izrazit pršljenast raspored grana što uzrokuje piramidalan oblik rasta. Bor pak raste manje pravilno.
Nećete mi ni ove godine izbječi pričice o Božićnim drvcima. Naravno to je sad i datumski i klimatski primjereno. Ali probat ćemo biti malo bolji nego obično. Od roda smreka (Picea) govorit ćemo o ‘specijalnim’ a ne običnim smrekama.
Slična običnoj smreki ali nešto uža i elegantnija jest Pančićeva omorika - Picea omorika. Ona je tercijarni relikt vapnenastih strmih terena u području Drine. Sada se mnogo koristi u urbanom šumarstvu kod nas. Vrhovi grana su joj prema gore svinuti, a kako su dvije bijele pruge puči s donje strane jasno izražene to biljci daje malo plavkasto-zelene tonove posebno cijenjene u hortikulturi..
Picea pungens, bodljikava, plava smreka, jest drvo koje mi međimurci, često krivo zovemo srebrni bor. Ova srebrna boja kod biljaka uzgojenih iz sjemena znatno varira od sivo zelene do izrazito srebrno-plave. Što je biljka "plavija" to je više na cijeni pa su ljudi takve kultivare koji se ističu svojom ljepotom naučili vegetativno razmnožavati cijepljenjem. Cijepljene biljke prvih godina rastu sporo i traba ih povezivati da im se osigura uspravan rast. Od srebrno-plavih kultivara ove smreke koji se razmnožavaju cijeplenjem spomenuti valja: P.p.Hopsi, P.p.Kosterii i P.p.Iseli Fastigiata. Njih baš ne kitimo za Božić jer su, dok su male, nepravilna oblika.
Vegetativno, ali iz reznica, razmnožava se još jedan kultivar iz roda smreka - P.glauca Conica. Ona je vrlo tražena zbog svog pravilno koničastog i sporog rasta. Također se može kititi za ove praznike, a zbog pravilnog piramidalnog rasta u mladosti pruža velike mogućnosti aranžiranja i prikladan je Božićni dar.

Mislite zeleno, budite dobro, voli vas IVA!


Pogledajte ili kupite Obična smreka
Pogledajte ili kupite Pančićeva omorika


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software