Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Jele


Oj Jelo, Jelo, Jelice... Nije da je ljepša od smreke, ali nježnija svakako jest. Sama je riječ nekako okrugla i pitoma, za razliku od smreka koje imaju nešto bockavo u imenima.
Rod jela (Abies) obuhvaća više vrsta vazda zelenog drveća iz umjerenih područja sjeverne polutke. Kao i smreke razgranjuju se pršljenasto ali im grančice uglavnom ne vise. Iglice se drže izbojka pločasto proširenom bazom. Iglična je brazgotina plitka i okruglasta, te je radi toga, nakon opadanja iglica, grančica glatka. Vrlo dekorativne jeline plosnate iglice su kod večine vrsta s gornje strane sjajno zelene a s donje imaju dvije izražene bijele pruge puči.
Kora debla dugo je glatka, sivkasta, s mnogo smolnih vrećica. Muški su cvatovi u pazušcu najgornjih iglica, a ženski na vrhu izbojka.
Češeri su kod jela uspravni, valjkasti, dozrijevaju iste godine, rasipaju se ostavljajući samo češerno vreteno. Sjemenke su po dvije na plodnoj ljuski. Nepravilne su, trouglaste i obiluju smolnim mjehurićima.
Obična ili bijela jela, Abies alba, izrazito je srednje-europsko drvo. Kod nas je ima unutar areala bukve, i to u višim gorskim predjelima i planinama. Tu s bukvom i smrekom čini mješovite sastojine. Kad idete na planinarenje, sad za novogodišnje blagdane, potražite pogledom njeno vitko stablo. Od bukve ćete je lako raspoznati ali ćete je s smrekom, vjerojatno pobrkati. Prošle godine u ovo smo se doba detaljnije bavili razlikama između te dvije biljke. Sad samo najvažnije: Češeri smreke vise i otpadaju čitavi, a kod jele su uspravni i raspadaju se. Smrekine su grančice nakon opadanja iglica turpijasto hrapave a jeline glatke. Kod starijih stabala vrh jele je tanjurast a kod smreke koničast. Ova se posljednja karakteristika lijepo vidi iz daljine kad gledate stare šume Gorskog kotara.
U hortikulturi se kod nas rijetko koristi obična, bijela jela. Puno su češće njene neobičnije rođake kao što je koreanska jela (A. koreana), kavkaska jela (A.nordmanniana), jela dugoigličarka (A.concolor), balzamasta američka jela (A. lasiocarpa) ili španjolska (A.pinsapo). Svaka od njih ima neke karakteristike koje je uvrštavaju u omiljene hortikulturne rekvizite i sve ih zbog pravilnog koničastog habitusa i zelenih iglica možemo kititi za Božić. Tek jedno vas molim,… vi već znate… naslućujete, što mi se mota po glavi. Unesite ih u stan s korijenom, posađene u teglu da im se možete radovati i iduće godine. Imat ćete pun stan prirodnog mirisa, a nećete cijele praznike usisavati iglice po tepihu i priroda će vam biti zahvalna na novom stanovniku vrta. Dovoljno razloga da se potrudite.

Mislite zeleno, budite dobro, voli vas IVA!
Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software