Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 

   VRTNI CENTAR IVA - SAVJET
     
Ruža - kraljica cvijeća


Voljeli mi titule ili ne voljeli, pokoravali im se ili ne ipak moramo priznati da ruže dominiraju svim hortikulturno uređenim prostorima oko nas i kao takvima pristoji se posvetiti dužnu pažnju.
Nakon što se u jutro poklonite suncu ili stresete kapljice kiše iz kose, pozdravite ružine cvjetove doličnim naklonom. Od pažnje i ljubavi i kamen procvate, a kamoli neće ruža i inače sklona takvom ponašanju.
Nakon takvih platonskih postupaka prijeđite i na one konkretnije. Kako bi neprekidno cvatuće ruže nastavile cvasti sve do jeseni, trebamo redovitim odstranjivanjem ocvalih cvjetova započeti sada i nastaviti sve do kraja ljeta. U stvari me je ova potreba da vas upozorim ne sam na neuredan izgled ocvalih cvjetova nego i na činjenicu da biljku stvaranje sjemena jako iscrpljuj navelo na to da opet i opet pričam o cvjetnim grmovima. To sa sjemenom I iscrpljivanjem vam je poznato I iz priča o njezi jorgovana, rododendrona I ostalih cvjetnih gizdavaca. Svi oni ljepše napreduju ako im se ocvali cvjetovi odraži I tako spriječi stvaranje sjemena. Naravno da to ne radimo kod ruža kod kojih je I šipak (plod) dekorativni element. Ali kod večine ostalih je to dobrodošla mjera. Kod brojnih patuljastih grmolikih sorti ruža ( npr. "Heidetraum" ) moguće je jednostavno ošišati sve vrhove te tako potaknuti bujnu naknadnu cvatnju.
Treba paziti i na podnožje grma ruže. Okopavanje je najvažnija mjera njege kojom se postižu dva važna cilja: s gredice se odstranjuje korov i istodobno se tlo oko ruže rahli i prozračuje. Okopavanje motikom osobito je važno na ilovastim tlima na kojima se nakon jačih oborina lako stvara pokorica. Ružino korijenje diše i zato treba rahlo, prozračno, ali i hranjivo tlo. Kako bi se ujednačila temperatura tla i usporilo isparavnje vlage iz tla, te uz put i otežao rast korova, može se oko grma ruže rasporediti tanak sloj vrtnog komposta kao malč.
Ako je ljeto iznimno suho, treba dodatno zalijevati ruže u cvatu. Zalijevati treba rano ujutro ili navečer, nikako u najtoplije doba dana. Zalijevajte izravno pod biljku, a ne po lišću- to je najbolja prevencija od gljivičnih bolesti. Potkraj srpnja prestajemo prihranjivati kako bi nastale mladice do zime stigle odrvenjeti i spremno dočekati hladnoću. Uočite li da u podnožju ruže, izravno iz korijena, izbija svijetlozeleni divlji izdanak sitnijih listova, trebate ga odmah odstraniti tako da odgrnete zemlju i otrgnete divlji izdanak direktno s korijena na mjestu odakle raste.
Ruže su se svojom ljepotom i dugovječnošću odavno izborile za mjesto među najcjenjenijim ukrasnim biljkama i postale sinonim za ljepotu cvijeća. Stoga ne čudi da ih danas možemo naći u gotovo svakom vrtu. Veliko mnoštvo uzgojenih oblika i kultiviranih sorti ( navodno ih u svijetu ima oko 30.000! ) nudi ponešto za svaku namjenu. Pa ako već nemate ružu, vrijeme je da je posadite, naravno, pod uvjetom da za nju imate prikladan položaj u vrtu. Da bi lijepo cvala, osim vaše ljubavi treba joj najmanje pet sati direktnog sunca na dan te hranjivo, rahlo, pjeskovito-ilovasto tlo koje dobro drži vodu, ali je dovoljno prozračno. Idealni su sunčani i prozračni, ne previše vrući položaji.
Pitat ćemo ruže da li ste bili dobri!


Pogledajte ili kupite Ruža na štapu Ingrid Bergman
Pogledajte ili kupite Gnojivo za ruže


Popis svih savjeta i članaka

Postavite nam pitanje
 

 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software