Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 
   

   Topiary buksusa veći (Buxsus sempervirens topiary 55cm)

    Kupac: (niste prijavljeni)  
  Topiary buksusa veći Buxsus sempervirens topiary 55cm Šifra artikla : 9027_3
Naziv artikla :  Topiary buksusa veći
Kratki opis artikla :   Malo oblikovano drvce
Stručni naziv :   Buxsus sempervirens topiary 55cm
Grupa artikla :   TOPIARY
  Visina kod isporuke :   55 cm
Težina kod isporuke :   4,00 kg
   
Cijena :  260,00 Kn     
Cijena je s PDV-om
 
KUPNJA ARTIKLA 


Količina :   kom 


 


Realna slika artikla
kod isporuke :  
         
    Detaljni opis artikla :  
Šimšir vazda zeleni grm ili stablo i pripada porodice šimšira (Buxaceae). Rasprostranjen je na području zapadne Azije, sjeverne Afrike te zapadnoj i južnoj Europi. Latinski naziv roda Buxus potječe od grče riječi pyxos što znači kutija, jer se nekad drvo šimšira koristilo za izradu kutija za lijekove. Ime vrste sempervirens latinska je riječ i znači zimzelen.
Naraste do 4 metara visine, uspravnog je rasta i jako razgranati gustih izdanaka. Grane su žućkasto sive do svijetlo smeđe četvero uglaste forme . U starosti plitko ispucane te mlade grančice imaju po sebi sitne dlačice. Listovi su nasuprotno dvoredni, jajasto duguljasti sa urezanim vrhom. Cijelog i prema dolje povinutog ruba. Dugački 15-20mm i 7-12mm široki. Odozgo poprimaju tamnozelenu boju te odozdo svijetlo zelene boje. Cvijetovi su jednodomni, sitni, bjelkasto žuti do zelenkasto žuti, skupljeni u cvat u pazušcu listova. Cvatnja se odvija početkom proljeća. Plod tobolac je promjera oko 1cm, koji od svake od tri pretinca sadrži tri sjajne crne sjemenke. Razmnožavanje je sjemenom i reznicama.
    Ostale slike proizvoda :  

 
     
    Uvjeti uzgoja :  
Uzgaja se u parkovima, grobljima te vrtovima kao ukrasna biljka. Može se koristiti za odjeljivanje pojedinih površina u vrtu, kao živica i za oblikovanje raznih oblika bonsai forma. Otporna je biljka na vrućine, niske temperature i gradska onečišćenja. Preferira sjenovita područja mada mu i odgovaraju sunčana ukoliko je tlo vlažno. Najbolje uspijeva na dubokom dreniranom tlu, neutralno do lužnato. Treba se jednom do dva puta prihranjivati, u proljeće jednom te drugi puta krajem lipnja ili u srpnju. Vrlo dobro podnosi orezivanje, koje se odvija krajem proljeća čime se potiče gusti rast. Životni vijek je do 600 godina ali jako sporo raste. Od štetnika treba se paziti na šimširovog moljca koji uzrokuje potpuni gubitak listova. Šimšir je vrlo otrovna biljka , životinje koje brste listove uginu nakon kratkog vremena.
         
    Povratak na prethodnu stranicu
 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software