Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 
   

   Topiary tise veći (Taxus baccata)

    Kupac: (niste prijavljeni)  
  Topiary tise veći Taxus baccata Šifra artikla : 9026_1
Naziv artikla :  Topiary tise veći
Kratki opis artikla :   Oblikovano zimzeleno drvo
Stručni naziv :   Taxus baccata
Grupa artikla :   TOPIARY
  Visina kod isporuke :   160 cm
Težina kod isporuke :   0,00 kg
   
Cijena :  1033,00 Kn     
Cijena je s PDV-om
 
KUPNJA ARTIKLA 


Količina :   kom 


 


Realna slika artikla
kod isporuke :  
         
    Detaljni opis artikla :  
Obična tisa je vazda zeleni grm iz istoimene porodice Tisa (Taxaceae).Stručni naziv Taxus baccata potječe od starogrčke riječi taxis što znači red i baccata što znači nositi bobice. Može narasti do 20m visine. Rasprostranjen je na području nižeg dijela Europe, zapadne Azije, sjeverne Afrike i Kavkaza. Zbog velike potražnje drva Tisa je u Hrvatskoj postala zaštićena vrsta. Iglice su joj linearno plosnate, cijelog i malo prema dolje povinutog ruba. Dugačke 1,5-3cm i široke 2-2,5mm dok joj je peteljka dugačka 1mm. Konzistencija iglice je kožasta i mekana. Deblo je široko promjera do1m. U mladosti kora je tanka, crveno smeđa dok u starosti postane sivo smeđa i ljušti se u listiće. Muški cvijetovi imaju 5 do 10 prašnika, nalaze se na kratkim peteljkama u pazušcima listova. Ženski cvijetovi javljaju se početkom proljeća, zelene boje su sa gusto prekriveni ljuskama, rastu pojedinačno. Sjemenke su obavijene mesnatim ovojem koji je u početku zelen i kasnije poprima crvenu boju. Ženska stabla sadrže atraktivne crvene bobice. Korijenov sustav je razgranat, dubok sa jednom glavnom žilom.

Tisa je jedino europsko crnogorično drvo koje nema smolne kanale u drvu i iglicama. Razmnožavati se može na više načina, reznicama, sjemenom, razni kultivari i hortikulturne forme postižu se i cijepljenjem. Nastali su različiti kultivari, koji se koriste u hortikulturi kao što je Bonsai forma raznih patuljastih, minijaturnih kultiuvara. Tisa sporo raste te je pogodna za uzgajanje Bonsai formi.

Za ovaj artikl nije moguća dostava. Moguće ga je samo osobno preuzeti u našem vrtnom centru.
    Ostale slike proizvoda :  

 

 
     
    Uvjeti uzgoja :  
Uspijeva na dobro dreniranom tlu, bogatom humusom. Ne podnosi ekstremno lužnata ili ekstremno kisela tla. Otporna je na niske temperature(do -30 oC).Podnosi rezidbu pa je namijenjena za živu ogradu ili kao soliterno drvo. Sadi se pojedinačno ili u grupama te u gradovima jer podnosi jako dobro neočišćeni gradski zrak. Svi dijelovi biljke su otrovni, jestiva je jedino crvena opna bez sjemenke koja sadržava u sebi šećer, pektin, proteine, organske tvari i mineralne tvari. Crvenu opnu ili arilus vole jesti ptice i jestiv je za ljude ali treba biti oprezan zbog ostalih toksičnih dijelova.
         
    Povratak na prethodnu stranicu
 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software