Vrtni centar Iva Prodaja sadnica i bilja  
 
 
Web shop Vrtni centar Iva Ponuda sadnica i bilja Članci i savjetovanje o biljkama i hortikulturi Pitanja i odgovori za biljke Uvjeti i dostava Vrtnog centra Iva Kontakti i informacije
 
         
 
   

   Četkovac (Calistemon)

    Kupac: (niste prijavljeni)  
  Četkovac Calistemon Šifra artikla : 3622
Naziv artikla :  Četkovac
Kratki opis artikla :   Cvatući ukrasni grm na štapu
Stručni naziv :   Calistemon
Grupa artikla :   Zimzeleno
  Visina kod isporuke :   100 cm
Težina kod isporuke :   17,00 kg
   
Cijena :  320,00 Kn     
Cijena je s PDV-om
 
KUPNJA ARTIKLA 


Količina :   kom 


 


Realna slika artikla
kod isporuke :  
         
    Detaljni opis artikla :  
(hrv. Kalistemon, četkovac ili četka za boce( Eng. Bottle brush)
Porijeklom iz Australije i spada u porodicu Myrtaceae. Rod Callistemon broji 30 vrsti a u Europi je najzastupljenija vrsta Callistemon citrinus. U Europu , točnije Englesku je introducirana u 18.st.
Morfološke karakteristike:
To je egzotična mediteranska zimzelena vrsta koja se može uzgajati kao manje stabalce ili grm a koristi se i kao cvatuća mediteranska živica. Ima uske, zašiljene i zelene listove i brojne crvene cvjetove u gustim cvatovima.Cvjetovi su mali i neugledni sa po 5 latica,no prašničke niti su crvene i duge i daju cvatu izgled crvene četke. Biljka cvate od lipnja i cvatnja može potrajati sve do listopada a nakon cvatnje na biljci ostaju okrugle drvenaste čahure sa sjemenom.
Zanimljivo je da je kalistemon (Callistemon citrinus) grm suhog šipražja te je stoga prilagođen opetovanim požarima. Listovi su mu puni eteričnih ulja. Biljka ima herbicidno djelovanje te sprečava rast korova oko same biljke. Iz korijenja su izolirani spojevi koji se koriste za proizvodnju herbicida npr. Callisto
    Ostale slike proizvoda :  

 

 
     
    Uvjeti uzgoja :  
U kontinentalnom dijelu Calistemon je osjetljiv na mraz i hladnoću te bi ga trebalo tijekom zime unjeti u kuću ili staklenik. Calistemon voli sunčane položaje te vlažno i dobro drenirano tlo blago kisele do neutralne reakcije.Tijekom cvatnje potrebno ga je jednom mjesečno prihraniti.Ako se Calistemon uzgaja kao lončanica u tegli, zimi je treba zalijevati veoma skromno. U proljeće ju je potrebno presaditi u veću teglu ili promjeniti gornji sloj supstrata. Jako dobro podnosi orezivanje koje se vrši nakon same cvatnje. Na taj način sprečavamo formiranje sjemenja, a samim time dobivamo kompaktniji rast i bolju cvatnju iduće godine.
         
    Povratak na prethodnu stranicu
 
         
    Copyright © 2011. Vrtni centar Iva | Izrada Cimerman Software